Co to jest jest dieta anemia?
Anemia, czyli niedokrwistość to stan organizmu, w którym niedobory i zaburzenia żywieniowe doprowadziły do znacznego pogorszenia samopoczucia (bladość, osłabienie, omdlenia, zanik miesiączki, czy spadek odpowiedniej ilości żelaza, co jest znaczące dla kobiet będących w ciąży).
Na jakie elementy należy zwrócić uwagę w diecie przy niedokrwistości?
- W pierwszej kolejności zdrowe, idealnie zbilansowane pod względem
makroskładników posiłki. - Zachowanie odpowiedniej ilości, czyli pięć mniejszych posiłków (trzy główne i dwa mniejsze) w regularnych odstępach czasu, dla przyzwyczajenia organizmu do stałych dostaw pożywienia. Taki schemat doskonale reguluje metabolizm, bez magazynowania niepotrzebnego tłuszczu.
- Wyłącznie zdrowe, pełnoziarniste produkty w postaci grubych kasz, ryżów, ziaren, nienasyconych kwasów tłuszczowych najlepszej jakości, orzechy, drób, ryby, jajka.
- Całkowita eliminacja produktów przetworzonych, gotowych słodyczy, czy wyrobów cukierniczych, półproduktów, glutaminianu sodu, fast foodów, czy słonych przekąsek!
- Właściwie zbilansowane ilości błonnika, żelaza, magnezu i kwasu foliowego w odpowiednio dobranych produktach. Podstawę diety stanowią naturalne, sezonowe produkty!!!
- Zwrócenie szczególnej uwagi na włączenie w dietę produktów z dużą zawartością żelaza. To z produktów mięsnych, będzie przyswajane w większej ilości, niż to z produktów pochodzenia roślinnego, ale włączamy zarówno hemowe, jak i niehemowe nośniki żelaza, przy czym warto zwrócić uwagę na obecność witaminy C w posiłkach, która zwiększa tą wchłanialność!
- Dla przeciwieństwa ograniczamy produkty, które blokują wchłanianie żelaza: zbyt duża ilość błonnika pokarmowego, szczawianów, polifenoli (kawa, czerwone wino), tanin (herbata, kakao, orzechy).
Uważaj na powyższe zalecenia gdy masz chorą trzustkę lub wątrobę i potrzebujesz innego planu żywieniowego przykładowo dieta trzustkowa.
Dieta w anemii – te produkty warto uwzględnić przy niedoborach żelaza
- mięso: drób, wołowina
- podroby
- suche nasiona roślin strączkowych
- pieczywo, produkty zbożowe pełnoziarniste
- produkty mleczne, jaja, ryby, orzechy, pestki, nasiona
- zielone warzywa (brokuł, natka pietruszki, szpinak, brukselka oraz buraki).
Dobrze zbilansowany plan dietetyczny daje możliwość szybkiego uzupełnienia niedoborów żywieniowych. To również świetna okazja do poprawienia stanu zdrowia i jakości dotychczasowego sposobu odżywiania!
Jaką rolę w anemii odgrywa dieta i inne czynniki?
Dieta może wpływać na wchłanianie żelaza w jelitach. Osoby, które jedzą bogate w żelazo, mogą szczególnie zapobiegać niedokrwistości z niedoboru żelaza. Oprócz mięsa, jako źródło żelaza szczególnie polecane są dania z ziarnami pszenicy, prosa czy owsa, a także z roślin strączkowych. Pokarmy zawierające witaminę C poprawiają wchłanianie. Dla wegetarian może być na przykład opłacalne połączenie musli zbożowych ze szklanką świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Natomiast garbniki z kawy, czarnej herbaty czy rabarbaru hamują wchłanianie żelaza. Ponadto niektóre leki, takie jak leki zobojętniające sok żołądkowy, pogarszają wchłanianie żelaza. Pacjenci powinni omówić przyjmowane leki z lekarzem. Nikt nie powinien przyjmować suplementów żelaza bez konsultacji z lekarzem. Dawkę należy regularnie monitorować i dokładnie sprawdzać.
Żywienie ma ogromne znaczenie przy wielu chorobach, dlatego zaleca się stosowanie m.in. diety dna moczanowa wszystkim, którzy chorują na nią
Niewystarczające spożycie żelaza przy niedokrwistości
Niedostateczna podaż żelaza w diecie może wynikać np. z jednolitej diety bezmięsnej lub zbyt jednostronnej. Szczególnie dotknięte są niemowlęta, małe dzieci, wegetarianie, osoby z zaburzeniami odżywiania i alkoholicy. Należy to odróżnić od niewystarczającego spożycia żelaza z powodu zwiększonego zapotrzebowania na żelazo. Oprócz wzrostu zapotrzebowania podczas, ciąży i karmienia piersią można również wziąć pod uwagę zwiększone zapotrzebowanie na żelazo w związku z leczeniem niedoboru witaminy B12 i / lub kwasu foliowego.
FAQ – Pytania dotyczące Anemii i Diety
Jakich pokarmów unikać, jeśli masz anemię?
- herbata i kawa
- mleko i niektóre produkty mleczne
- zboża pełnoziarniste
- pokarmy zawierające garbniki, takie jak winogrona, kukurydza i sorgo.
- pokarmy bogate w gluten, takie jak makaron i inne produkty z pszenicy, jęczmienia, żyta lub owsa.
Jak mogę szybko podnieść poziom żelaza?
Wskazówki, jak uzyskać wystarczającą ilość żelaza:
- Jedz chude czerwone mięso: jest to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego żelaza hemowego
- Jedz kurczaka i ryby: są to również dobre źródła żelaza hemowego
- Spożywaj pokarmy bogate w witaminę C: Spożywaj pokarmy bogate w witaminę C podczas posiłków, aby zwiększyć wchłanianie żelaza niehemowego
Czy banany są zdrowe do jedzenia, jeśli masz anemię?
Owoce takie jak jabłka i pomidory są świetne do jedzenia podczas leczenia anemii. Można też jeść jabłka i pomidory; pić czysty sok jabłkowy i pomidorowy, aby wyleczyć chorobę zalecam również spożywać inne owoce: śliwki, banany, cytryny, winogrona, pomarańcze, marchew.
Czy anemia powoduje utratę wagi?
Badania wykazały, że osoby z nadwagą mogą stracić na wadze, jeśli zajmą się niskim poziomem żelaza we krwi. Jeśli masz inne schorzenia, takie jak rak, możesz doświadczyć niezamierzonej utraty wagi wraz z anemią . Osoby, które przeszły operację utraty wagi, mogą mieć anemię z powodu niedoborów witamin i minerałów.
Jaki jest najszybszy sposób na wyleczenie anemii?
Możesz pomóc w zapobieganiu anemii z niedoboru żelaza, wykonując następujące czynności:
- Lecz przyczynę Anemii
- Jedz pokarmy zawierające żelazo
- Jedz i pij pokarmy, które pomagają organizmowi wchłaniać żelazo, takie jak sok pomarańczowy, truskawki, brokuły lub inne owoce i warzywa z witaminą C
- Dokonuj zdrowych wyborów żywieniowych
Jakie są objawy anemii?
Oznaki anemii mogą być tak łagodne, że możesz ich nawet nie zauważyć. W pewnym momencie, gdy liczba krwinek spada, często pojawiają się objawy. W zależności od przyczyny niedokrwistości objawy mogą obejmować:
- Zawroty głowy, oszołomienie lub uczucie zbliżania się do omdlenia
- Szybkie lub niezwykłe bicie serca
- Bół głowy
- Ból, w tym kości, klatki piersiowej, brzucha i stawów
- Problemy ze wzrostem dzieci i młodzieży
- Duszność
- Skóra blada lub żółta
- Zimne dłonie i stopy
- Zmęczenie lub osłabienie
Jakie są przyczyny anemii?
Istnieje ponad 400 rodzajów anemii, które są podzielone na trzy grupy:
- Niedokrwistość spowodowana utratą krwi
- Niedokrwistość spowodowana zmniejszoną lub wadliwą produkcją czerwonych krwinek
- Niedokrwistość spowodowana zniszczeniem czerwonych krwinek