Profesjonalna dieta na Twoją kieszeń!

7 ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH, KTÓRE WARTO ZNAĆ!

7 ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

Zacznijmy od tego, że jedzenie to przyjemność. Ale należy od razu dodać, że również odpowiedzialność, ponieważ to, co znajdzie się na naszym talerzu, może dać nam albo siłę, energię, chęć do życia – albo wpędzić nas w pasmo chorób i złe samopoczucie.

Na początek kilka prostych zasad, jak wprowadzić zdrowe nawyki według zaleceń żywieniowych prof. Bergera (6U+U):

  • Urozmaicenie – według specjalistów, powinniśmy zjadać około 50 różnych produktów spożywczych na miesiąc. Często z braku czasu lub zwyczajnego lenistwa powtarzamy, średnio – co trzeci dzień tygodnia – te same posiłki, co nie służy naszemu organizmowi, ograniczając dobór składników odżywczych. Starajmy się, aby w codziennej diecie znalazły się produkty zbożowe, warzywa, najlepiej do każdego posiłku, dwie porcje owoców, mleczne produkty fermentowane oraz produkty tłuszczowe i dobre źródła białka, takie jak ryby, jaja, rośliny strączkowe, chude mięso.
  • Umiarkowanie – jest gwarantem zapewnienia prawidłowej masy ciała, dlatego jedzmy częściej, ale w mniejszych porcjach.
  • Uregulowanie – ważna jest, aby zjadać pierwszy posiłek do godziny po przebudzeniu, ostatni najpóźniej trzy godziny przed snem. Wprowadzenie stałego schematu częstotliwości jedzenia, pomoże w utrzymaniu kontroli wagi. Najlepszym rozwiązaniem jest 4-5 posiłków dziennie, co 3 godziny.
  • Uprawianie – dotyczy włączenia aktywności fizycznej do naszego życia. Jeśli ciężko nam znaleźć czas na zaplanowane zajęcia w klubie sportowym, to czasami drobne zmiany w życiu codziennym – wchodzenie schodami, rower zamiast auta, spacery, drobna gimnastyka w domu – może zdziałać cuda dla naszego zdrowia.
  • Umiejętność – to sięganie do różnych technik obróbki jedzenia – gotowanie na parze, blanszowanie, grillowanie, duszenie i pieczenie w żaroodpornym naczyniu – które wyeliminuje technikę smażenia, tak bardzo niebezpieczną dla kondycji naszego organizmu.
  • Unikanie – dotyczy produktów z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych, cukrów prostych oraz soli, jak również produktów wysoko przetworzonych.
  • Uśmiech – pamiętajmy, że śmiech to zdrowie!
  • W żadnym wypadku nie wolno jeść mniej niż trzy posiłki dziennie.
  • Nigdy nie należy wychodzić z domu bez zjedzonego śniadania.

Nie zapominajmy, że wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia jest dopełnieniem zasad prawidłowej diety. A więc zrezygnujmy ze sztucznych, gazowanych napojów, dosładzanych soków w kartonach na rzecz wody mineralnej niegazowanej i soków ze świeżych warzyw i owoców.

Ilość i regularność posiłków jest ważna dla zachowania prawidłowego metabolizmu i pracy całego organizmu. To również dotyczy osób odchudzających się. Zbyt rzadkie jedzenie lub za długie przerwy między posiłkami, spowodują spadek poziomu glukozy we krwi, co zwiększy późniejsze odczucie głodu. Ponadto organizm zacznie gromadzić zapasy w postaci tkanki tłuszczowej.

I na koniec pamiętajmy, że żadne lekarstwo, ani dieta – nie jest w stanie zastąpić ruchu!