Co to jest jest dieta anemia?
Anemia, czyli niedokrwistość to stan organizmu, w którym niedobory i zaburzenia żywieniowe doprowadziły do znacznego pogorszenia samopoczucia (bladość, osłabienie, omdlenia, zanik miesiączki, czy spadek odpowiedniej ilości żelaza, co jest znaczące dla kobiet będących w ciąży). Czy jesteś gotowy rozpocząć dieta anemia?
Istnieje wiele przyczyn anemii, ale najczęstszą przyczyną jest niedobór żelaza. Niedokrwistość lub niedokrwistość to stan, w którym stężenie hemoglobiny jest wyraźnie obniżone, a liczba czerwonych krwinek i wskaźnik hematokrytu spada. Podstawowe badania krwi często mogą wykazać, że twoje ciało ma anemię. I wcale nie jest to rzadka choroba, a szacuje się, że na anemię cierpi 1,5 miliarda ludzi na całym świecie. Głównymi przyczynami niedoboru żelaza prowadzącymi do anemii są: utrata krwi (np. z powodu menstruacji, ran), upośledzenie wchłaniania żelaza lub brak żelaza w diecie. Dieta anemia jest jednym z najważniejszych elementów leczenia anemii. Jak więc powinna wyglądać dieta anemiczna? Co więc warto wprowadzić do menu, a czego unikać?
Najczęstszym rodzajem anemii jest niedobór żelaza w diecie. W organizmie człowieka żelazo jest składnikiem hemu, który wraz z częścią białkową tworzy czerwony barwnik krwi – hemoglobinę. Dzięki niej następuje transport z płuc i uwalnianie tlenu z tkanek. Jest także składnikiem mioglobiny – barwnika mięśniowego odpowiedzialnego za magazynowanie tlenu oraz składnika wielu enzymów.
Na jakie elementy należy zwrócić uwagę w diecie przy niedokrwistości?
- W pierwszej kolejności zdrowe, idealnie zbilansowane pod względem
makroskładników posiłki. - Zachowanie odpowiedniej ilości, czyli pięć mniejszych posiłków (trzy główne i dwa mniejsze) w regularnych odstępach czasu, dla przyzwyczajenia organizmu do stałych dostaw pożywienia. Taki schemat doskonale reguluje metabolizm, bez magazynowania niepotrzebnego tłuszczu.
- Wyłącznie zdrowe, pełnoziarniste produkty w postaci grubych kasz, ryżów, ziaren, nienasyconych kwasów tłuszczowych najlepszej jakości, orzechy, drób, ryby, jajka.
- Całkowita eliminacja produktów przetworzonych, gotowych słodyczy, czy wyrobów cukierniczych, półproduktów, glutaminianu sodu, fast foodów, czy słonych przekąsek!
- Właściwie zbilansowane ilości błonnika, żelaza, magnezu i kwasu foliowego w odpowiednio dobranych produktach. Podstawę diety stanowią naturalne, sezonowe produkty!!!
- Zwrócenie szczególnej uwagi na włączenie w dietę produktów z dużą zawartością żelaza. To z produktów mięsnych, będzie przyswajane w większej ilości, niż to z produktów pochodzenia roślinnego, ale włączamy zarówno hemowe, jak i niehemowe nośniki żelaza, przy czym warto zwrócić uwagę na obecność witaminy C w posiłkach, która zwiększa tą wchłanialność!
- Dla przeciwieństwa ograniczamy produkty, które blokują wchłanianie żelaza: zbyt duża ilość błonnika pokarmowego, szczawianów, polifenoli (kawa, czerwone wino), tanin (herbata, kakao, orzechy).
Dieta w anemii – te produkty warto uwzględnić przy niedoborach żelaza
- mięso: drób, wołowina
- podroby
- suche nasiona roślin strączkowych
- pieczywo, produkty zbożowe pełnoziarniste
- produkty mleczne, jaja, ryby, orzechy, pestki, nasiona
- zielone warzywa (brokuł, natka pietruszki, szpinak, brukselka oraz buraki).
Dobrze zbilansowany plan dietetyczny daje możliwość szybkiego uzupełnienia niedoborów żywieniowych. To również świetna okazja do poprawienia stanu zdrowia i jakości dotychczasowego sposobu odżywiania!
Jaką rolę w anemii odgrywa dieta i inne czynniki?
Dieta anemia może wpływać na wchłanianie żelaza w jelitach. Osoby, które jedzą bogate w żelazo, mogą szczególnie zapobiegać niedokrwistości z niedoboru żelaza. Oprócz mięsa, jako źródło żelaza szczególnie polecane są dania z ziarnami pszenicy, prosa czy owsa, a także z roślin strączkowych. Pokarmy zawierające witaminę C poprawiają wchłanianie. Dla wegetarian może być na przykład opłacalne połączenie musli zbożowych ze szklanką świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Natomiast garbniki z kawy, czarnej herbaty czy rabarbaru hamują wchłanianie żelaza. Ponadto niektóre leki, takie jak leki zobojętniające sok żołądkowy, pogarszają wchłanianie żelaza. Pacjenci powinni omówić przyjmowane leki z lekarzem. Nikt nie powinien przyjmować suplementów żelaza bez konsultacji z lekarzem. Dawkę należy regularnie monitorować i dokładnie sprawdzać.
Żywienie ma ogromne znaczenie przy wielu chorobach, dlatego zaleca się stosowanie m.in. diety dna moczanowa wszystkim, którzy chorują na nią
Niewystarczające spożycie żelaza przy niedokrwistości
Niedostateczna podaż żelaza w diecie może wynikać np. z jednolitej diety bezmięsnej lub zbyt jednostronnej. Szczególnie dotknięte są niemowlęta, małe dzieci, wegetarianie, osoby z zaburzeniami odżywiania i alkoholicy. Należy to odróżnić od niewystarczającego spożycia żelaza z powodu zwiększonego zapotrzebowania na żelazo. Oprócz wzrostu zapotrzebowania podczas, ciąży i karmienia piersią można również wziąć pod uwagę zwiększone zapotrzebowanie na żelazo w związku z leczeniem niedoboru witaminy B12 i / lub kwasu foliowego.