TRUSKAWKI W DIECIE
Już za chwilę początek sezonu na truskawki, które zawsze są przedsmakiem lata. Odświeżają nasze menu i uzupełniają poczet witamin w organizmie. Ponadto, nie trudno namówić na truskawki nawet najbardziej wybredne, dziecięce podniebienia, a to daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej ich kaloryczności i odpowiemy sobie na pytanie, czy to prawda, że możemy ich zjadać nieograniczoną ilość, bez szkody dla naszej sylwetki? Sprawdzimy również, kiedy i w jakiej formie włączyć truskawki do jadłospisu?
Truskawki są produktem niemalże idealnym, gdyż posiadają właściwości dietetyczne i lecznicze! Zacznijmy od tego, że mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 40, a więc nie podnoszą stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu. Ponadto truskawka składa się w prawie 80-90% z wody, więc cukier stanowi niewielką część w porównaniu do całej jej masy. W 100 gramowej porcji, mamy tylko 28 kcal, a więc możemy objadać się nimi bez szkody dla naszej figury. Oczywiście pod warunkiem wyboru właściwych dodatków.
Truskawki są wspaniałym źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy w diecie, co oznacza, że neutralizują, tworzą barierę ochronną przed powstającymi w procesie utleniania – wolnymi rodnikami, hamują procesy zapalne organizmu, wspomagają jego odporność i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
100 g truskawek zawiera: tylko 28 kcal, 0,7 g białka, 0,4g. tłuszczu, 7,2 g węglowodanów, 1,8 g błonnika, 133 mg potasu, 25 mg fosforu, 26 mg wapnia, 10 mg magnezu, 1 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, aż 66 mg witaminy C, mangan, ponadto witaminę A, B1, B2, B3 (PP), B6, E oraz 17 mg kwasu foliowego!
To prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i ogromna dawka zdrowia i urody! To również świetne źródło błonnika pokarmowego.
WARTOŚCI ODŻYWCZE TRUSKAWEK
Truskawki zawierają mnóstwo witaminy C! Zaraz po czarnej porzeczce, na której sezon musimy poczekać do lipca, w 100 gramowej porcji, mamy ponad 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Ponadto działają regenerująco na organizm, łagodzą skutki stresu, pomagają w syntezie kolagenu, który wpływa na jędrność i gładkość skóry. Są również obfitym źródłem potasu, fosforu, wapnia i magnezu, które regulują wiele procesów zachodzących w organizmie. Zwróćmy szczególni uwagę na niewskazaną obecność truskawek w dietach chorobowych jak np. dieta cukrzycowa.
Warto wspomnieć o właściwościach leczniczych truskawek. Mają, dobroczynny wpływ na serce, dlatego polecam je osobom mającym problemy z cholesterolem i nadciśnieniem lub są na dietach typu 2500 kcal. Truskawki w przewodzie pokarmowym działają jak gąbka, która pochłania cząsteczki złego cholesterolu, wszelkie metale ciężkie i toksyny, obniżając poziom tego złego. Cukrzycy również mogą delektować się truskawkami w niewielkich ilościach, ze względu na ich niski indeks glikemiczny i metabolizowanie fruktozy bez udziału insuliny.
Truskawki są również żółciopędne i moczopędne, co oznacza, że stymulują pracę wątroby, woreczka żółciowego, jak również wspomagają pracę nerek.
Prawdą jest, że truskawki są produktem nisko-energetycznym, a to mogłoby wskazywać, że nie musimy ograniczać ich spożycia. Jednak to najczęściej dodatki w postaci cukru, miodu i śmietany zwiększają ich kaloryczność i zamieniają je w prawdziwą bombę energetyczną. Dlatego warto zmienić złe nawyki, by móc bez konsekwencji korzystać z sezonu na truskawki.
- jeśli miksujesz, używaj jogurtu naturalnego lub greckiego – zamiast śmietany
- biały cukier zastąp odrobiną syropu z agawy
- najlepiej jednak zajadaj się nimi na świeżo, czyli po dokładnym umyciu
- kupuj te z polskich gospodarstw rolnych
- unikaj truskawek, które są nienaturalnie duże i ładne, dostępne przez cały rok w supermarketach -to zagraniczne odmiany, często obarczone chemią, sztucznymi konserwantami i barwnikami, właśnie takie truskawki, mogą wywoływać reakcje alergiczne w postaci pokrzywki, wysypki i podrażnień skórnych
- wybieraj te niewielkie o nieregularnych kształtach, zielonych szpatułkach, intensywnym zapachu i kolorze
- obróbka termiczna truskawek powoduje, że ucieka jedynie witamina C, wszystkie inne wartości odżywcze pozostają
- mrożenie jest najlepszym sposobem przechowywania truskawek i zachowania ich wszystkich właściwości odżywczych
Warto jeść truskawki dla zdrowia, ale również urody! Zawarte w nich minerały i witaminy korzystnie wpływają na skórę, cerę i włosy – wygładzając i nawilżając. Dlatego jeśli nie mamy skłonności do alergii, możemy na bazie truskawek przygotowywać wszelkie maseczki i peelingi do skóry. Skonsultuj się z dietetykiem online czy mając problemy zdrowotne i przykładowo jesteśmy na diecie woreczek żółciowy, czy możemy spożywać truskawki.