Dieta Celiakia

(1 opinia klienta)
SKU: brak Kategoria:

99.00

Ilość Dni: 7
Ilość posiłków w ciągu dnia:
5
Kaloryczność: 1600 kcal lub 2500 kcal
Możliwość powtarzania: Tak

Wyczyść

Dla kogo dieta celiakia?

Dieta celiakia w pierwszej kolejności przeznaczona jest dla osób ze zdiagnozowaną celiakią, czyli autoimmunologiczną chorobą o podłożu genetycznym – trwającą całe życie, polegającą na nietolerancji glutenu i białka znajdującego się w zbożach (pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu). Te osoby muszą rygorystycznie przestrzegać diety!

Oprócz zdiagnozowanej celiakii, są również przypadki występowania nietolerancji glutenu, bądź też nieceliakalnej, niealergicznej nadwrażliwości na gluten, bądź pszenicę!!! Ale to żaden wyrok, jedynie uważne obserwowanie organizmu i stosowanie się do zaleceń dietetycznych!

Dieta celiakia ma dziś wiele do zaoferowania!!! Powstaje również coraz większą oferta piekarnicza i restauracyjna dla osób eliminujących gluten! Osoby, które nie chorują na zdiagnozowaną celiakię, nie powinny eliminować całkowicie glutenu. Nie ulegajmy modzie na bezglutenowe jedzenie, jeśli nie ma ku temu powodu.

Jakie produkty wybieramy na diecie bezglutenowej przy celiakii?

  • ryż brązowy, dziki
  • amarantus
  • quinoa (komosa ryżowa)
  • sezam
  • len
  • słonecznik
  • dynia
  • orzechy
  • migdały
  • pieczywa z mąki pełnoziarnistej – ryżowe, kukurydziane, gryczane
  • pieczywa i potrawy z dodatkiem ziaren, płatków, otrąb, kasz bezglutenowych – gryka, proso, kukurydza, ryż, amarantus.

Mamy oczywiście również szeroki wybór produktów z oznaczeniem – bez glutenu, w tym makaronów! Również jest wiele produktów, w których niepozornie kryje się gluten: owoce suszone, przyprawy, gotowe produkty mięsne, mleczne, słodkie przekąski i przetwory warzywne (sałatki z majonezem, pasztety sojowe, warzywa w puszce).

Jaki mamy wachlarz możliwości na diecie bezglutenowej?

  • Świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja
  • Mleko i przetwory fermentowane (kefir, maślanka, jogurty naturalne, biały ser, ser żółty dobrej jakości)
  • Tłuszcze: masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek
  • Wszystkie warzywa i owoce – świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków, strączkowe
  • Produkty zbożowe – ryż biały i brązowy, kasza jaglana (z prosa), gryczana, quinoa, płatki kukurydziane, jaglane, ryżowe, amarantus

Osoby, które zaczynają swoją drogę z bezglutenowym jedzeniem i przechodzą na nowy styl życia dieta celiakia, mogą na początku stracić głowę. Łatwo jest wpaść również w stagnację i monotonię żywieniową, co będzie działało niekorzystnie na nasz układ odpornościowy. Tylko zdrowa i właściwie zbilansowana, różnorodna dieta – ułożona przez specjalistę, daje gwarancję poznania i przyswojenia nowych zasad odżywiania oraz znaczną poprawę samopoczucia już od pierwszych chwil stosowania diety.

Zacznij jeść bezglutenowo jeżeli chorujesz na celiakię

Dla osób z celiakią, chorobą autoimmunologiczną, która jest wywoływana przez spożywanie glutenu (białka występującego w pszenicy, jęczmieniu i życie), wiadomość o rozpoznaniu jednostki chorobowej, może od razu przynieść ulgę – i ogromne obciążenie. Może to przynieść ulgę, ponieważ postawienie dokładnej diagnozy może zająć nawet dziesięć lat, a także obciążenie, ponieważ teraz to Ty musisz zmienić styl życia, aby kontrolować chorobę.

Celiakia to zaburzenie trawienne, które pojawia się w reakcji na gluten, białko występujące w życie, jęczmieniu, pszenicy i setkach produktów spożywczych z tych zbóż. Układ odpornościowy organizmu reaguje na gluten i powoduje uszkodzenie jelit. Celiakia, znana również jako celiakia lub enteropatia wrażliwa na gluten, jest dość powszechna.

Objawy celiakii mogą być różne, od łagodnych do ciężkich. Niektórzy ludzie nie mają żadnych objawów, chociaż nadal rozwijają się uszkodzenia jelit. Celiakia jest czasami błędnie diagnozowana jako zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzody żołądka. Wiele osób dorosłych z celiakią, które nie żywią się dieta celiakia w ogóle nie ma objawów ze strony przewodu pokarmowego. Jednak brak wchłaniania składników odżywczych może prowadzić do innych problemów, w tym utraty wagi i niedożywienia.

U niektórych osób celiakia powoduje swędzącą, pęcherzową wysypkę znaną jako opryszczkowate zapalenie skóry. Może się rozpocząć od intensywnego pieczenia w okolicach łokci, kolan, skóry głowy, pośladków i pleców. Tworzą się skupiska czerwonych, swędzących guzków, które następnie pokrywają strup.

Często pojawia się po raz pierwszy w wieku nastoletnim i częściej występuje wśród mężczyzn niż kobiet. Niektóre osoby z celiakią doświadczają depresji, drażliwości, słabej pamięci i problemów z koncentracją. Wysiłek związany z chorobą przewlekłą może przyczyniać się do problemów z nastrojem i pamięcią, zwłaszcza gdy występuje przewlekły ból lub zmęczenie związane z anemią.

 

1 opinia dla Dieta Celiakia
  1. Avatar

    PaniDieta.pl

    Dieta celiakia to produkt, który nauczy Cie sposobu odżywiania przy Twojej nietolerancji pokarmowej.

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Porzeczkowa 14b | 55-002 Kamieniec Wrocławski
Pon-Sob: 9:00-18:00

Bądź na Bieżąco

Dodaj swój adres email i otrzymuj powiadomienia o nowościach i promocjach.