Czym jest Dieta Lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna to przede wszystkim modyfikacja podstawowego żywienia, stosowana w wyjątkowych sytuacjach chorobowych lub po przeprowadzeniu zabiegów operacyjnych! Czyli zawsze wtedy, kiedy musimy odciążyć nasz organizm. Jak sama nazwa wskazuje, gotując i przygotowując posiłki w sposób łatwostrawny!
W jakich jeszcze sytuacjach, konieczna będzie dieta lekkostrawna?
- w chorobach żołądka i jelit
- w chorobach nowotworowych przewodu pokarmowego
- w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
- u osób starszych
- Jakie są podstawy diety lekkostrawnej?
Jakie są podstawy diety lekkostrawnej?
- Ograniczenie błonnika pokarmowego do minimum (dozwolone ok 25g/dobę).
– używamy zawsze świeżych i młodych warzyw i owoców
– obieramy skórkę z dojrzałych warzyw i owoców
– wydłużamy czas gotowania
– rozdrabniamy, przecieramy i wybieramy zawsze tak przygotowane produkty
(soki, przeciery, konfitury, zamiast całych owoców)
– eliminujemy produkty z całego ziarna i pełnego przemiału, zastępując lekkostrawnymi: kus-kus, pieczywo pszenne, sucharki!
- Dozwolone tłuszcze roślinne to olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany i kokosowy, przy czym najbardziej pożądane, będą te z omega-3! Staramy się ograniczać również masło, do niewielkich ilości extra 82%!
- Staramy się zwiększyć do maksimum ilość warzyw i owoców, zwłaszcza tych, bogatych w karotenoidy! Wskazane są więc mocno zielone warzywa (szpinak, jarmuż, sałata), jak również czerwone i pomarańczowe (pomidor bez skóry, marchew, dynia, morele, brzoskwinie, mango i melon)
- Kluczowa w diecie lekkostrawnej jest ilość i częstotliwość posiłków
– 4-6 niewielkich posiłków o stałych porach dnia! Chodzi o regularne dostarczanie organizmowi niezbędnych kalorii, w mniejszych porcjach, co ułatwi proces trawienia i metabolizowania składników odżywczych. - Dzienny rozkład energii, powinien być zbilansowany według proporcji: 15% białko, 20% tłuszcz i ok 65% węglowodany, nie pomijając niezbędnych składników odżywczych i witamin.