WARTOŚCI ODŻYWCZE W OWOCACH I WARZYWACH
Ile porcji warzyw i owoców zjadasz w ciągu dnia? Jeśli szczerze przyznasz, że mniej niż trzy – należy wprowadzić zmiany w jadłospisie!
O zaletach warzyw przekonasz się za chwilę, ale wcześniej należy podkreślić, że są głównym sprzymierzeńcem osób odchudzających się, gdyż są niskokaloryczne i dają uczucie sytości.
- 100 g soku owocowego to ok 40 kcal
- 100 g soku warzywnego to zaledwie 10 kcal!
Warzywa działają odkwaszająco. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, dlatego powinno się je dodawać do każdego posiłku. Zaleca się 3-4 porcje wielkości dłoni w ciągu dnia. Jeśli nie mamy przeciwwskazań, powinno się jeść w postaci surowej lub blanszowanej. Krótka obróbka termiczna zatrzymuje w nich więcej witamin i minerałów.
Owoce są także bogatym źródłem witamin, jednak już bardziej kalorycznym. Dlatego też ich spożycie należy ograniczyć do 2-3 porcji na dzień. Owoce nie powinny stanowić samodzielnego dania, czy zastępować nam główny posiłek. Mogą być traktowane, jako przekąska między daniami (np.: drugie śniadanie, podwieczorek – ale nie później niż o godz. 16.00) lub jako dodatek do jogurtów, sałatek i deserów.
WYBIERAJ PRODUKTY SEZONOWE
Najlepiej zawsze wybierać produkty sezonowe. Pamiętajmy, aby zaopatrywać się w warzywa i owoce na mniejszych bazarach i targach lub bezpośrednio u rolników. Jeśli nie mamy możliwości kupowania produktów ekologicznych, a warzywa i owoce w naszym jadłospisie pochodzą z supermarketów, warto zwrócić uwagę na rozgraniczenie ze względu na ich proces skażenia, co ułatwi nam wybór podczas zakupów.
- Mniej skażone owoce to: banan, pomarańcza, mandarynka, ananas, grejpfrut, melon, arbuz, śliwki, kiwi, jagody, mango, papaja
- Mniej skażone warzywa to: brokuł, kalafior, kapusta, szparagi, grzyby, pomidory, cebula, bakłażan, groszek zielony, rzodkiew, awokado
- Najbardziej skażone owoce to: jabłko, gruszka, brzoskwinia, nektarynka, truskawka, wiśnie, maliny, winogrona
Najbardziej skażone warzywa to: papryka, seler, zielona fasola, ziemniaki, szpinak, sałata, ogórki, dynia
Mimo wszystko należy jeść owoce i warzywa nawet ze śladową ilością pestycydów, zamiast z nich rezygnować!
Ich wartości są nieocenione! Pamiętajmy tylko, aby przed podaniem dokładnie je myć i obierać skórkę.
Porą jesienno-zimową zaleca się również jedzenie mrożonek, gdyż są to produkty głęboko mrożone od razu po zbiorach, co oznacza, że zawierają identyczne wartości do świeżych.
Jeśli sięgamy po suszone owoce, pamiętajmy, że są dużo bardziej kaloryczne, a ponadto zwracajmy uwagę, aby wybierać te niesiarkowane!