
PRZECIWUTLENIACZE I ANTYOKSYDANTY W DIECIE
Neutralizują, tworzą barierę ochronną przed powstającymi w procesie utleniania – wolnymi rodnikami, hamują procesy zapalne organizmu, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, miażdżycę i alergie. Jeżeli korzystasz ze specjalnego zdrowotnego jadłospis – dieta wątrobowa, skontaktuj się wcześniej ze swoim dietetykiem, zanim zaczniesz stosować poniższe produkty.
Czy trzeba więcej powodów by wprowadzić je do diety?
Mowa oczywiście o przeciwutleniaczach występujących naturalnie w żywności nieprzetworzonej. To między innymi witaminy antyoksydacyjne – A, E, C, sole mineralne – selen oraz karotenoidy i polifenole. Taka mała zmiana w postaci antyoksydantów, będzie nie tylko urozmaiceniem naszego jadłospisu, ale również dodatkową porcją zdrowia. Upewnij się, czy niczego nie brakuje w codziennym menu Twojej rodziny:
Pełnoziarniste pieczywo – jego bogactwo to nie tylko pełne ziarno, ale zawarty w nich błonnik, który działa niczym „szczotka” wymiatając od środka metale ciężkie i substancje toksyczne. Ponadto ma zdolność wiązania wody umożliwiając ruchy perystaltyczne i usuwając z przewodu pokarmowego niestrawione resztki pokarmowe. Daje również uczucie sytości, co wspomaga proces odchudzania.
Nasiona roślin strączkowych – (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca) warto po nie sięgać z tych samych powodów – błonnik, ale również są dobrym źródłem białka i witamin w diecie. Sucha czerwona fasola należy do czołówki pod względem zawartości antyoksydantów.
Owoce jagodowe – (czerwona i czarna porzeczka, jagoda, borówka, jeżyny, truskawki, maliny) zawierają najwięcej przeciwutleniaczy, ale również owoce cytrusowe, zwłaszcza te o czerwonej i pomarańczowej skórce (arbuz, morela, czerwony grejpfrut), jabłka i winogrona. To nieocenione źródło witamin i karotenoidów.
Warzywa – głównie zielone (brokuł, szpinak, sałata, jarmuż, kapusta), pomarańczowe (marchew, dynia, słodkie ziemniaki), czerwone (papryka, pomidor) ze względu na witaminy A, E, selen. Na szczególne wyróżnienie zasługują pomidory i przetwory pomidorowe – zawierają najwięcej likopenu. Warzywa są także wskazane dla diet niskokalorycznych typu dieta 1600 kcal.
Czosnek, natka pietruszki, bazylia – zasługują na szczególne wyróżnienie, ponieważ oprócz walki z wolnymi rodnikami, mają właściwości lecznicze, łagodzą przeziębienia i likwidują procesy zapalne naszego organizmu.
Orzechy (włoskie, laskowe, pistacje) – są cennym źródłem kwasów tłuszczowych – omega, które korzystnie wpływają na pracę mózgu. Ponadto zawierają witaminę E i selen.
Ryby morskie (głównie łosoś)
Przyprawy: cynamon, imbir, goździki, oregano
Kawa, zielona herbata i czerwone wino – ich właściwości, mogą spowalniać procesy starzenia organizmu, przy czy należy pamiętać, że w ciągu dnia można sobie pozwolić na 2-4 filiżanki czarnej kawy, bez dodatków w postaci białego cukru i śmietanki! Zielona herbata jest również źródłem kofeiny! Czerwone wino może mieć korzystny wpływ na zdrowie, pod warunkiem, że nie przekraczamy ilości 100 ml, a wino jest wytrawne i nie zawiera siarczanów!
Gorzka czekolada – naszej uwagi jest warta jedynie taka, która zawiera minimum 70% kakao.