DIETA 1500 KCAL
W powietrzu czuć już zbliżające się wielkimi krokami lato. Nasze otoczenie jest coraz bardziej zielone – najwyższy czas na zmiany w jadłospisie! Proponujemy dla kobiet dietę 1500 kcal.
Jeśli jeszcze nie uporałeś się z oczyszczeniem organizmu po zimie – pora wprowadzić kilka zasad i zmienić dotychczasowe nawyki. W trzech prostych krokach uporasz się z toksynami i szkodliwymi związkami chemicznymi, które zalegają w organizmie.
Jeśli już jesteś gotowy to zachęcam do wiosennego menu, pełnego młodych, sezonowych warzyw i witamin – nowalijki to nasz dzisiejszy temat!
Zanim wybierzesz się po zakupy, sprawdź, na co zwrócić uwagę:
Nawet, jeśli pod wpływem ciepłych promieni słonecznych poczujesz smak na świeże warzywa, to pamiętaj, że dopiero w maju dostaniemy najlepsze nowalijki!
Zwróćmy uwagę, aby miały jędrną skórkę i żywy kolor. Nie kupujmy warzyw zwiędniętych, gnijących i pleśniejących z naruszoną skórką. Unikajmy również tych – nad wyraz przerośniętych! Pierwsze nowalijki są dość drogie, a ich cena, niestety nieadekwatna do jakości. Brak wysokich temperatur i odpowiedniego nasłonecznienia w pierwszych tygodniach wiosny powoduje, że ich produkcja odbywa się szklarniowo z wykorzystaniem nawozów sztucznych i chemicznych oprysków. Warto poczekać na warzywa gruntowe, które będą tańsze i dużo zdrowsze.
W trosce o zdrowie nasze i bliskich, pamiętajmy o dokładnym myciu warzyw, obieraniu skórki, jeśli to możliwe. Również ważne jest, aby nie przechowywać warzyw w szczelnie zamkniętych woreczkach foliowych, gdyż wytwarzają wtedy toksyczne dla zdrowia substancje!
Zachęcam do sprawdzenia świeżego i bardzo dietetycznego menu. Zobacz zanim skontaktujesz się z dietetykiem on-line.
PRZYKŁADOWY WIOSENNY JADŁOSPIS NA OK 1500 KCAL/DZIEŃ:
Szybkie I Śniadanie godz. 7.30:
Szklanka ciepłej, przegotowanej wody z cytryną lub zaparzone mielone siemię lniane na pusty żołądek
Płatki jaglane (0,5 szkl.) z dowolnego rodzaju mlekiem (1 szkl.) kokosowym lub migdałowym + garść owoców sezonowych (najlepiej smakuje z malinami, truskawkami, borówkami) + ew. łyżeczka miodu, cynamonu do smaku
Czas na II Śniadanie godz. 10.30:
Bułka graham + serek twarogowy (półtłusty 70g.) + świeże nowalijki: rzodkiewka, młody szczypiorek, kiełki (można zjeść także z dodatkiem sałaty, natki pietruszki, pomidorów lub ogórków gruntowych)
Do picia – mały kefir naturalny 1,5% (200ml)
Obiad godz. 14.30:
Miseczka zupy ze świeżej botwinki (wywar warzywny, drobno krojona młoda marchew, seler, por, pietruszka, ziemniaki i botwinka w całości razem z liśćmi). Można dodać jedno jajko na twardo i łyżkę jogurtu naturalnego! Ważne, żeby unikać dodatków w postaci śmietany, kostki rosołowej, sztucznych jarzynek i weget. Smak świeżych, wiosennych warzyw się obroni!
Grillowana pierś z indyka (120g.) z dodatkiem brązowego ryżu (50g.) i gotowaną na parze marchewką z zielonym groszkiem
Podwieczorek godz. 17.30:
Szybki koktajl warzywno-owocowy
Pierwszy przykład: liście świeżego szpinaku, 1 banan, 1gruszka + mleko migdałowe
Drugi przykład: jarmuż, natka pietruszki, sałata rzymska, brzoskwinia, garść truskawek/malin + mleko migdałowe
Wszystkie produkty drobno siekamy. Mleko dodajemy według uznania, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję. Zamiennikiem mleka migdałowego, może być mleko lub woda kokosowa.
Kolacja godz. 19.30-20.30 (min. 3 godz. przed snem):
Lekka sałatka z pełnoziarnistego makaronu (60g., gotowany al dente) z dodatkiem zielonych szparagów (obierz poniżej główki, odetnij zdrewniałe końcówki, ugotuj na półmiękko w osolonej i posłodzonej wodzie, osącz i pokrój na kawałki), kawałkami wędzonego łososia, świeżymi ziołami (bazylia, majeranek), oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawioną wedle uznania.
Pamiętajmy o nawadnianiu, najlepiej – ok. 2 l. wody niegazowanej – między posiłkami. Dodatkowo niech dieta niskokaloryczna nie będzie mylona z dietą lekkostrawną!